NavMenu

Država uzima kredit od 136 mil EUR za gradnju Dunavskog koridora

Izvor: eKapija Sreda, 12.04.2023. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stockr/shuttersdtock.com)Ilustracija
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o zaduživanju kod OTP banke za potrebe finansiranja izgradnje brze saobraćajnice Požarevac-Golubac, takozvane Dunavske magistrale odnosno Dunavskog koridora. Reč je o dugoročnom investicionom kreditu od 16 milijardi dinara (oko 136,2 mil EUR), sa rokom otplate od 10 godina.

Kako se u predlogu zakona navodi, država će uzeti kredit sa kamatom koja je promenljiva, po nominalnoj kamatnoj stopi koja odgovara referentnoj kamatnoj stopi tromesečnog BELIBOR-a (3M BELIBOR) uvećanoj za maržu od 3,85% procentna poena na godišnjem nivou. Sredstva za otplatu kredita biće obezbeđivana iz republičkog budžeta.

Podsetimo, ugovor za izgradnju brze saobraćajnice od Požarevca do Golupca, vredan 337 mil EUR potpisan je u avgustu 2021. godine sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed Group. Prilikom potpisivanja ugovora je najavljeno da je rok za završetak radova novembar 2024. godine.

Prethodni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u oktobru 2022. godine najavio je spajanje Požarevca sa Koridorom 10, do kraja 2023.

Projekat izgradnje državnog puta IB prvog reda, deonica brze saobraćajnice: autoput Beograd-Niš (petlja Požarevac)-Požarevac (obilaznica)-Veliko Gradište-Golubac proglašen je projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Brza saobraćajnica će biti duga 68 kilometara, sa po dve saobraćajne trake u oba smera, širine 3,5 metara. Ova saobraćajnica će se nadovezati na Dunavsku magistralu i na taj način povezati ovaj deo istočne Srbije.

Zakonom o o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu odobreno je zaduživanje kod poslovnih banaka za ovaj projekat u ukupnom iznosu do 31,8 milijardi dinara.

Ostale projekte u oblasti putne infrastrukture možete pogledati u našoj interaktivnoj mapi OVDE.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.