Izvor: eKapija | Utorak, 14.09.2021.| 10::30
Izdvojite članak Odštampajte vest

2. kongresu genetičara u BiH sa međunarodnim učešćem i radionici o naprednoj biotehnologiji

Organizator: Udruženje genetičara u Bosni i Hercegovini

13.09-17.09.2021 , Sarajevo-Grad
(Foto: Pavels Hotulevs/shutterstock.com)


2. kongresu genetičara u BiH sa međunarodnim učešćem i radionici o naprednoj biotehnologiji


U periodu od 13-17. septembra 2021. godine Udruženje genetičara u Bosni i Hercegovini (GENuBiH) u saradnji sa Institutom za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu (INGEB-UNSA) i organizuje 2. kongres genetičara u Bosni i Hercegovini s međunarodnim učešćem. U okviru kongresa biće organizovana i radionica o naprednoj biotehnologiji (Workshop on Advanced Biotechnology in Bosnia and Herzegovina – novel tools, safety measures, and ethical issues in genetic manipulation) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). U skladu sa epidemiološkom situacijom oba događaja će se održati (odvijati) u online formatu.


Program kongresa će obuhvatiti predavanja i prezentacije naučnih radova u okviru sljedećih sekcija:

  • Humana i medicinska genetika,
  • Genetika prirodnih resursa,
  • Bioinženjering, biotehnologija i bioinformatika,
  • Biomonitoring i genetička toksikologija,
  • Forenzička genetika.

Učesnici kongresa imaće priliku saslušati 70 izlaganja (17 pozvanih predavača, 14 usmenih predavanja i 39 e-poster prezentacija). Kongres u potpunosti opravdava svoj međunarodni karakter s obzirom da približno 50% učesnika dolazi izvan granica BiH.


Knjiga apstrakata i odabrani originalni naučni članci će biti objavljeni u časopisu Genetics and Applications koji izdaje Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.