Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 18.05.2022.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

(Foto: Unsplash/Roberto Sorin)
Prikupljanje istrošenih baterija i sijalica, kako bi bile reciklirane, od danas je u Beogradu moguće u prostorijama Opštine Stari grad, a krajem meseca to će moći da se uradi i na 13 fakulteta Beogradskog univerziteta.

Lokacije i posude u kojima se baterije i sijalice mogu odložiti, a zatim i reciklirati, su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad završava na nesanitarnim i divljim deponijama i tako zagađuje životnu sredinu. Stvaranje uslova da građani na pravilan način odlože baterije i sijalice je jedan od načina da se ovaj problem reši, ali i da se postepeno izgradi sistem za upravljanje otpadom u Srbiji.

Svi zainteresovani za pravilno odlaganje ove vrste otpada to u Beogradu mogu uraditi u Uslužnom centru Opštine Stari grad, koji se nalazi u Makedonskoj 42 – ulaz iz Nušićeve.

Akciji se uskoro pridružuje i 13 fakulteta Beogradskog univerziteta na kojima će biti postavljene kante za otpadne baterije i sijalice:

- Fakultet za fizičku hemiju,

- Medicinski fakultet,

- Tehnološko-metalurški fakultet,

- Biološki fakultet,

- Fakultet organizacionih nauka,

- Mašinski fakultet,

- Građevinski fakultet,

- Farmaceutski fakultet,

- Fakultet političkih nauka,

- Fizički fakultet,

- Filološki fakultet,

- Elektrotehnički fakultet i

- Tehnički fakultet u Boru.

Zahvaljujući odluci Opštine Stari grad i fakulteta, Beograd se kroz projekat Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica priključio Kragujevcu u prikupljanju ove vrste otpada. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i partnera iz reciklažne industrije.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, naglasio je važnost unapređenja sistema sakupljanja otpadnih baterija i sijalica u Srbiji. On je naveo da su u decembru u javnim ustanovama Kragujevca postavili posude za odlaganje baterija i sijalica koje je izazvalo veliki odziv građana i dalo pozitivne rezultate.

Zato su, kako navodi, odlučili da zajedno sa Opštinom Stari grad nastave da rade na poboljšanju ekološke svesti govoreći o važnosti reciklaže ove vrste otrovnog otpada, a do kraja meseca priključiće se i fakulteti Beogradskog univerziteta.

Radoslav Marjanović, predsednik Opštine Stari grad istakao je da godinama podržavaju akcije čiji je cilj podizanje svesti o pravilnoj reciklaži, a Sanela Veljkovski, menadžerka projekata u GIZ-u, navela je da se projekat sprovodi u okviru programa razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de. Program finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

Cilj je, kako je navela, pronalaženje sistemskog rešenja prikupljanja otpadnih baterija i sijalica. Projekat podržava dostizanje ciljeva Srbije u smanjenju količine električnog i elektronskog otpada i baterija koje završavaju na deponijama, pa ona očekuje da se ovaj pozitivni trend nastavi i proširi širom zemlje.


Srbija je tehnološki jako dobro opremljena za reciklažu sijalica

Nikola Egić, direktor reciklažnog centra Božić i sinovi, ističe da sijalice sa živinim vlaknima ne bi smele da završe u prirodi jer mogu da kontaminiraju veću količinu vode i zemljišta.

Srbija je tehnološki jako dobro opremljena za reciklažu sijalica, međutim, kanali za prikupljanje su nedovoljno razvijeni, istakao je on.

Marija Pivnevi, direktorka kompanije E-reciklaža – Beograd, rekla je da je za unapređenje sistema upravljanja otpada potrebno uključiti lokalne samouprave. Ona veruje da će Opština Stari grad svojim modelom uticati na druge opštine i gradove u edukovanju građana o važnosti reciklaže ove vrste otpada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE