NavMenu

Grah poljak - Stara sorta sve popularnija, pogodan za dijabetičare

Izvor: Agroklub Utorak, 28.11.2023. 08:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radojko Vratonjić)Ilustracija
Stare sorte povrća su sve cijenjenije, a među njima se ističe grah poljak Lathyrus sativus poznat pod nazivima: jari pasulj, kameni grah, kamičak, satrica. Vodi porijeklo sa Balkana. Odlikuje se veoma skromnim zahtjevima prema usjevima uzgajanja. Zbog potražnje na tržištu postiže veću cijenu od običnog.

Popularan je u ishrani dijabetičara, međutim ne preporučuje se pretjerana konzumacija. Može negativno djelovati na zdravstveno stanje organizma zbog sadržaja neurotoksina koji se razlažu termičkom obradom. U afričkoj i azijskoj kuhinji upotrebljava se u formi zelenih mahuna, zrna i brašna.

Azotofiksacijom obogaćuje zemljište

U južnim područjima je jara jednogodišnja kultura. Kao i ostale mahunarke i njegov korijen ima sposobnost azotofiksacije, zbog čega obogaćuje zemljište i odličan je predusjev za ostale kulture. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta. Dobro podnosi sušu i kraće periode stagnacije vode. Veoma je skromnih zahtjeva i dobro uspijeva na zemljištima koja su siromašna ili bazna.

Optimalna temperatura za njegov rast i razvoj je između 10 i 25ºC. Može da uspijeva na područjima sa manje padavina. Kod različitih sorti i varijeteta dužina vegetacije traje od 80 do 140 dana.

Širokoredna sjetva

Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proljeće se obavlja predsjetvena priprema do dubine od 10 cm. Sjetva se obavlja u redove ili na manjim parcelama u kućice. Za jedan hektar je potrebno od 65 do 10 kg sjemena.

Tokom vegetacije obavlja se okopavanje kako bi se suzbio korov. U jednoj mahuni mogu biti dva do tri zrna, a berba se obavlja u fazi pune zrelosti. Ako se zreli pasulj poljak ne obere na vrijeme, dolazi do pucanja mahuna i ispadanja sjemena, što rezultira velikim gubicima. Prinos se kreće od 1 do 1,2 t/ha.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.