NavMenu

U igri tri opcije - Evo šta je u planu da se gradi na prostoru stare autobuske u Banjaluci

Izvor: Nezavisne novine Petak, 14.06.2024. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: banjaluka.rs.ba/S. Ćuković)
U centru Banjaluke, na parceli koja je nekada pripadala staroj autobuskoj stanici, a danas je parking u vlasništvu Sladomira Đurića, generalnog direktora Autoprevoza, mogla bi da nikne nova višespratnica.

Ovu informaciju, o kojoj se spekulisalo godinama, potvrdio je za Nezavisne novine i sam Sladomir Đurić, koji je u razgovoru otkrio i više planova, a isto je ubrzo potvrdio i sam gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, obrazlažući da će to biti predviđeno novim Regulacionim planom.

A Regulacioni plan koji trenutno važi na ovom lokalitetu datira iz 2002. godine. Njime je, podsjeća Đurić, bila planirana izgradnja stambenog objekta, a ne parkinga.

Ali, kao što je poznato, lokacija stare autobuske stanice bila je predmet spora između grada Banjaluka i Autoprevoza, koji je trajao dvije decenije, a sve je završeno u korist Autoprevoza 2023. godine, koji je osim parkinga preuzeo i okolne parcele.

Upravo Đurić je tada rekao da će parcele vjerovatno ostati parking, što je i urađeno, a parking je djelimično modernizovan i sada se koristi.

Đurić priznaje da njegovi planovi o ovoj lokaciji zavise upravo od novog Regulacionog plana. U igri su, kako je potvrdio za Nezavisne novine, tri opcije…

- Ako bude išla bilo kakva zgrada tu, onda će se parking praviti na dva nivoa ispod zemlje. Ako ne bude ta opcija, onda je jedna od opcija da se tu gradi takođe parking, ali na više etaža. Treća opcija je da to ostane ovako kako jeste. Sve opcije su u igri. Možda ćemo do kraja ljeta imati nešto konkretnije - poručio je Đurić.

Vlasnik Autoprevoza podsjeća i da je Regulacioni plan za ove parcele već jednom je bio promijenjen, i to u mandatu Igora Radojičića, a njime nije bilo predviđeno da se na mjestu postojećeg parkinga gradi bilo kakav stambeno-poslovni objekat.

- Radojičić, kada je vidio da grad gubi spor protiv Autoprevoza, odlučio je da promijeni Regulacioni plan i to je bilo jedino što je tada mogao da uradi. Tada je umjesto objekta koji je tu bio predviđen da se gradi, predvidio da se tu pravi neki spomenik i park. A onda je prije dvije godine Ustavni sud ukinuo taj plan koji se odnosio na centar Banjaluke, između ostalog i na toj lokaciji, pa je na snazi ostao stari Regulacioni plan, i opet opcija da se tu gradi objekat - pojašnjava Đurić, koji je otkrio i šta bi, po njegovom mišljenju, bilo najbolje rješenje za postojeći parking.

- Mislim da bi najbolje bilo da se tu uradi parking na dva nivoa ispod zemlje, i gore da se uradi stambeno-poslovni objekat, jer bi se tako dobio najveći broj parking-mjesta, ali i dobar objekat iznad - kazao je Đurić.

Ističe da nisu tačne spekulacije da se došlo na ideju građenja zgrade jer postojeći parking nije ispunio finansijska očekivanja.

- Možda ljudi imaju takav utisak da parking u centru grada nije put, ali on u stvari i treba da služi onima koji dolaze u centar da znaju da tamo imaju mjesta. Parking je uvijek popunjen bar 50 odsto, tako da njegovo postojanje ima smisla - naveo je Đurić.

Da na mjestu aktuelnog Autoprevozovog parkinga niču stambeni objekti potvrdio je i Draško Stanivuković, prvi čovjek grada Banjaluka.

- Na Autoprevozovom parkingu, zemljištu koje nam je oteto, postojećim Regulacionim planom je predviđena zgrada od početka do kraja parkinga. Ono što predviđa izmjena Regulacionog plana jeste da zgrada bude izgrađena na početku i kraju parkinga, a da na sredini bude plato, zelenilo i podzemna garaža. Banjaluka tom izmjenom dobija bolje i ljepše mjesto - rekao je Stanivuković.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.