NavMenu

Vjetroelektrane Čardakov gradiće na Vlašiću park sa deset vjetroturbina ukupne snage 50 MW

Izvor: eKapija Utorak, 21.11.2023. 11:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija/ Z.Lončar)Ilustracija
Kompanija Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik donijela je odluku o izgradnji vjetroparka na Vlašiću, teritorija opštine Travnik.

Na predmetnoj lokaciji nema objekata koji bi mogli uticati na poziciju vjetroparka. Koncesiono područje za predmetne vjetroelektrane (vjetroparkove) i predviđa putnu i energetsku infrastrukturu, nalazi se na planini Vlašić. Mjerna kampanja za određivanje vjetropotencijala na navedenoj lokaciji predstavlja glavni preduslov i prvi korak ka razvoju i izgradnji vjetroparka. Direktni cilj projekta Vjetroelektrane Vlašić je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema, navedeno je u Zahtjevu za prethodnu procjenu uticaja na okoliš.

Opći cilj projekta je unaprijediti i povećati obnovljive izovre energije u energetskom miksu Bosne i Hercegovine. Posebna pažnja se posvećuje solarnoj energiji vjetra, a posebno energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama. Strateški cilj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije ulaganjem u projekte vjetroelektrana. Samim tim i vjetropark Vlašić će doprinijeti postizanju strateškog cilja i zbog toga će biti provedena kampanja mjerenja vjetra na lokaciji Vlašić s ciljem izgradnje vjetroelektrana i puštanja u rad. Ukupna očekivana snaga vjetroelektrane je 50 MW (10 x 5 MW). Na Vlašiću je planirana izgradnja stubova 10 vjetroelektrana, pojašnjeno je u zahtjevu.

Cilj izrade Zahtjeva za prethodnu procjenu uticaja na okoliš za Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik je da se uz pregled lokacije, tehničke dokumentacije investitora, analize procesa i sagledanog postojećeg stanja okoliša na lokaciji, uz korištenje zakonskih propisa i standarda analizira uticaj planiranog procesa rada, uzimajući pri tome u obzir sve elemente kao i uslove življenja i poboljšanja uslova radnog i životnog okoliša. Osnova za izradu ovog Zahtjeva je postojeća projektna i tehnička dokumentacija, stvarno stanje na terenu i budući planovi Investitora.

(Foto: Printscreen/Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš/ EnergoTehnika Doboj)
Na osnovu informacije date od strane Vlade Srednjobosanskog kanotna od 4.08.2022. godine vidi se da Ugovor o prijenosu koncesije sa TLG na koncesionara Čardakov na lokalitetu Devečani – Vlašić nije prepoznat u Izmjenama i dopunama prostornog plana Kantona Srednja Bosna za razdoblje 2005-2025 godine. U Zaključku također stoji da će ovaj Ugovor biti prepoznat u Izmjenama i dopunama Prostornog plana Vlade Srednjobosanskog kanotna nakon što se riješe sporovi na lokalnom nivou i da se navedeni Zaključak dostavlja skupštini kantona na razmatranje i prihvaćanje.

Vlasnici kompanije Vjetroelektrane Čardakov su Selmo Cikotić (bivši ministar sigurnosti BiH), firma Bičakčić Sarajevo (iza koje stoji Edhem Bičakčić), firma EIB Internationale Banjaluka, te kompanija Interenergo, energetski inženiring d.o.o. Ljubljana.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa članom 40. i članom 70. Zakona o zaštiti okoliša stavilo je na uvid Zahtjev investitora Vjetroelektrane Čardakov d.o.o., Travnik, za projekat izgradnje Vjetroparka Vlašić, instalirane snage do 50 MW u općini Travnik. Zahtjev je izradio TQM d.o.o. Lukavac.

Javni uvid će trajati 30 dana od dana objave na veb stranici ministarstva.

S.T.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.