NavMenu

Vještačko kravlje mlijeko stiže i u Evropu

Izvor: Politika Utorak, 19.09.2023. 12:35
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/ha11ok)
Vještačko kravlje mlijeko proizvod je na kome rade mnoge kompanije širom svijeta. Smatra se ekološki prihvatljivim i jeftinim za proizvodnju. Na policama trgovina u SAD već se nalaze prehrambeni artikli koji su napravljeni od njega, a uskoro će biti i u prodaji na evropskom tržištu, piše "Agroklub".

Izraelski startap "Remilk" u Danskoj gradi najveću fabriku na svijetu u kojoj će se ovakvo mlijeko proizvoditi, a posao je krenuo i u Njemačkoj. Stručnjaci su objasnili da se tehnologija izrade vještačkog kravljeg mlijeka naziva precizna fermentacija.

- Njome dobijemo tačno jedan proizvod. Na primjer mliječni protein, kao što je protein surutke – pojasnio je za "Agrarhojte" Kubik, vlasnik porodične mljekare na jugu Njemačke.

Za to su potrebni mikroorganizmi, kao što su kvasac ili bakterije, a dobra je stvar što se mikroorganizmi razmnožavaju sami, kaže Kubik pojasnivši da je potrebno samo nekoliko ćelija kvasca ili bakterija da bi se dobilo mnogo mliječnih proteina. Da bi se oni razvijali, dodaju se šećer, vitamini, voda i so. Proces se odvija u velikim posudama od inoksa, na temperaturi od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Poslije nekoliko dana se sakupi nastali mliječni protein, očisti i osuši u prah. Navodi kako ih to čini stabilnim za skladištenje i olakšava transport. Oni se dalje mogu prerađivati – recimo u mlijeko, jogurt, sir. U ovoj kompaniji ističu da je najveća prednost mala potrošnja vode, a da prve procjene pokazuju da mikroorganizmi mogu da uštede 90 odsto vode u poređenju s konvencionalnom proizvodnjom.

Ova mljekara ima udio u izraelskom "Remilku", a plan im je da uz klasičan asortiman sireva svojim kupcima ponude i posebnu liniju ovih inovativnih proizvoda. Oni neće biti dostupni u Njemačkoj prije 2025. godine, otkrio je Kubik, ali smatra da bi za tradicionalne mljekare ovakvo mlijeko moglo da predstavlja veliku konkurenciju.

U Americi odavno u prodaji

Na tržištu SAD već se mogu kupiti prvi mliječni proizvodi s proteinima iz laboratorija: sladoled, mlijeko, krem sir, čokolada i proteinski frape u više od 5.000 američkih supermarketa.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.