NavMenu

Napreduje gradnja službe hitne pomoći u Zenici, rok dvije godine

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.09.2023. 15:27
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: Grad Zenica)Idejno rješenje
Radovi na izgradnji objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici u punom su jeku. Građevinska operativa kompanije ITC d.o.o. Zenica izvršila je rušenje stare zgrade, a trenutno se rade široki iskopi i polaganje instalacija.

Izgradnja objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici projekat je vrijedan 8,2 mil KM, a sredstva za realizaciju osigurali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je iz budžeta Ministarstva zdravstva odobrila 3,5 mil KM - od čega 1,5 mil KM ove godine te 2 mil KM u 2024, Vlada Federacije BiH, koja je ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a jednak iznos će biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH, dok je preostali iznos od oko 2,7 mil KM osigurao Grad Zenica.

JU Dom zdravlja Zenica će za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM.

U novoj zgradi će, pored Službe hitne medicinske pomoći, biti smještene i Služba za laboratorijsku dijagnostiku te Služba za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. Ukupna korisna površina novog objekta na tri etaže je oko 3.320 m2, a sa vanjskim uređenjem obuhvata prostor od oko 4.200 m2.

- Ponosna sam što predvodim Vladu koja je prepoznala potrebu da Zenica, kao najveći grad i sjedište našeg kantona, dobije moderan zdravstveni objekat u sklopu Doma zdravlja Zenica u kojem će građani dobijati značajno kvalitetniju zdravstvenu uslugu, a mnogo bolje uslove za rad imat će i zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ovo je jedan u nizu višemilionskih projekata koji su čekali na realizaciju više od 40 godina, a direktno se tiču kvaliteta života građana Grada Zenica. Opredjeljenje Vlade ZDK-a je da kroz ulaganja u infrastrukturu, opremu i kadrove nastavimo jačati zdravstveni sektor - rekla je premijerka Amra Mehmedić.


Planirano je da zgrada bude završena u roku od dvije godine, a do tada će rad Službe hitne medicinske pomoći biti organizovan u objektu Ambulante porodične medicine Blatuša.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.