NavMenu

Hidroelektrane na Bistrici biće izgrađene do početka 2027. - Kinezi u Foči grade i fabriku cijevi

Izvor: eKapija Nedjelja, 10.09.2023. 09:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Bistrici u Foči odvija planiranom dinamikom i da će Srpska početkom 2027. godine imati novi hidroenergetski objekat koji je izgradila Elektroprivreda Republike Srpske.

Đokić je rekao da je danas u Banjaluci sa direktorom poslovne jedinice kompanije AVIK (AVIC – China National Aero Technology International Engineering Corporation) u Foči Vej Pingom razgovarao o izgradnji fabrike metalnih cijevi u Foči, koja bi trebala biti izgrađena za oko godinu i po.

- Time mi zaokružujemo vrlo značajan fazni period relizacije ovoga projekta. Već se izvode radovi na hidroelektranama na Bistrici, izgradnjom tunelskih objekata, a sa druge strane i pripremom za drugi projekat, a to je izgradnja fabrike metalnih cijevi - rekao je Đokić.

On je dodao da je Vlada Srpske na jučerašnjoj sjednici razmatrala informaciju o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrana Bistrica, uključujući i fabriku cijevi, te dala punu podršku dosanjašnjim i budućim aktivnostima.

Đokić je istakao da je Srpska do sada sa kineskim kompanijama ugovorila više različitih projekata u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, navodeći da je ovaj projekat operativno najkvalitetniji.

- Ova kompanija ima interesa da dalje investira u Republici Srpskoj, da dalje radi na realizaciji energetskih projekata i mi smo spremni da sa njima o tome razgovaramo i da im omogućimo da zajedno pristupimo razmatranju ideja za nove projekte, odnosno da idemo na konkretno ugovaranje novih energetskih projekata u Republici Srpskoj - rekao je Đokić.

Đokić je podsjetio da je 2019. godine sa kompanijom AVIK potpisan sporazum o saradnji na realizaciji izgradnje hidroelektrana na Bistrici.

- Sada smo u fazi da želimo sa kompanijom AVIK, ali prije svega sa kineskom Eksim bankom, nastaviti pregovore u pogledu podrške daljem finansiranju ovog projekta. Mi smo do sada finansirali vlastitim sredstvima oko trećinu planiranih radova od 102 mil EUR - rekao je Đokić.

On je dodao da će predstavnici Eskim banke u petak, 15. septembra, posjetiti lokalitet izgradnje hidroelektrana na Bistrici i Banjaluku.

Đokić je naveo da se kineske kompanije odlučuju za ulaganje u Republiku Srpsku zbog pouzdanosti Srpske kao partnera koji je u stanju da vodi kvalitetne pregovore, preuzima i izvrši obaveze.

Direktor poslovne jedinice kompanije AVIK u Foči Vej Ping rekao je da izgradnja hidroelektrana na rijeci Bistrici napreduje planiranom dinamikom zahvaljajući podršci Vlade Srpske.

- Danas smo razgovarali o drugim oblicima saradnje i dogovorili smo naredni korak, a to je izgradnja fabrike metalnih cijevi u Foči na lokaciji Miljevina. Investicija će koštati nekoliko miliona evra - rekao je Vej Ping.

On je dodao da će na izgradnji i u radu fabrike biti zaposleno 40 radnika iz lokalne zajednice, prenosi 058.

Govoreći o pregovorima o finansiranju koji predstoje sa finansijskim institucijama iz Kine, Vej Ping je rekao da će naredni petak predstavnici osiguravajuće kuće Sinošur iz Kine boraviti u posjeti Republici Srpskoj i projektu u Foči.

- Vlada Republike Srpske i generalno BiH ima dobre odnose sa Kinom i to je prvi razlog njihovog dolaska. Drugi razlog dolaska jeste što je studija izvodljivosti projekta pokazala da je on u ekonomskom smislu izuzetno isplativ - rekao je Vej Ping.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.