NavMenu

Da li će i kada Sarajevo dobiti avio-linije za SAD i Kanadu?

Izvor: N1 Četvrtak, 07.09.2023. 13:01
Komentari
Podeli
Aerodrom Sarajevo (Foto: Fotokon/shutterstock.com)Aerodrom Sarajevo
Dok se avio prevoznici širom svijeta oporavljaju od posljedica pandemije COVID-19, Bosna i Hercegovina se suočava sa izazovima u zračnom saobraćaju, nakon što su renomirane niskobudžetne aviokompanije poput Wizz Air-a i Ryanair-a smanjile ili povukle svoje prisustvo na međunarodnim aerodromima u zemlji.

Odluke o zatvaranju baza i ukidanju linija izazvale su zabrinutost među putnicima i ekonomskim analitičarima. Dok se tržište avio saobraćaja polako stabilizuje, kako kod nas tako i u svijetu, postavlja se pitanje kakve nove linije i mogućnosti naredni period donosi za Međunarodni aerodrom Sarajevo i druge aerodrome u zemlji.

Iz Međunarodnog Aerodroma Sarajevo navode da je njihov glavni strateški cilj povezivanje glavnog grada Bosne i Hercegovine sa što većim brojem destinacija, posebno u Evropi.

- Vjerujemo da ćemo uskoro javnost moći obradovati sa novim destinacijma, a konkretne efekte u smislu dolaska većeg broja aviokompanija i otvaranja novih destinacija očekujemo kada se objavi Javni poziv za 2024. godinu - navode iz Aerodroma.

Pored novih linija koje nastoje uspostaviti, također naglašavaju da su uspjeli okončati proširenje putničkog terminala, modernizaciju postojećeg dijela terminala, izgradnju nove zgrade za operativni centar i osoblje, te povećanje broja parking pozicija za avione za 60%.

Moguća povezanost sa Amerikom i Kanadom?

Što se tiče uspostavljanja direktnih letova prema SAD-u ili Kanadi zbog brojne dijaspore u tim zemljama, Aerodrom Sarajevo ističe da aktivno radi na unapređenju povezanosti s interkontinentalnim destinacijama, posebno uzimajući u obzir potencijal tih tržišta i dijasporu.

Nedavno su čak vodili pregovore o direktnoj avioliniji između BiH i SAD s kompanijom Eastern Airlines, no nažalost, ti planovi su obustavljeni.

- Trenutno stanje u avioindustriji je jako kompleksno u smislu nedovoljnog kapaciteta aviokompanija (sa aspekta raspoloživih zrakoplova i posada), rasta cijena goriva i slično, što nam dodatno otežava pregovore sa aviokompanijama, te usprkos jako atraktivnim komercijalnim uslovima koje nudi Aerodrom Sarajevo jako je teško postići dogovor za uspostavu novih destinacija, što nas ne obeshrabruje - navode oni.

Kao dokaz da nisu obeshrabreni, Aerodrom Sarajevo uvodi novu liniju između Skoplja i Sarajeva koju otvara grčka kompanija AEGEAN, članica Star Alliance. Prvi letovi počinju 2. oktobra, tri puta sedmično (ponedjeljak, srijeda i petak) sa polaskom iz Skoplja u 19 sati i dolaskom u Sarajevo u 20:10 sati. Povratni letovi iz Sarajeva će biti u 20:50 časova, stižući u Skoplje sat kasnije.

Nadmašen uspjeh predpandemijske godine

- Pored svih rizika i svjetskih previranja, Međunarodni aerodorm Sarajevo je u 2022. godini nadmašio rezultate predpandemijskog perioda, te nadoknadio gubitke pandemijskog perioda - navode iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ponosno naglašavajući brojku od 1.377.348 putnika u 2022. godini.

Prema gorenavedenim brojkama, Bosanci i Hercegovci su se pridružili svjetskim putnicima čiji je žar za putovanjima obnovljen nakon haotičnih i stresnih godina obilježenih restrikcijama na kretanje i lockdown-ima uzrokovanim pandemijom Covida.

Tako na primjer, u prvoj polovini 2022. godine, evropski aerodromi su zabilježili značajno povećanje broja putnika od 250%. Čini se da se ni u 2023. stopa oporavka ne usporava. I ova godina obilježena je nevjerovatnim rastom broja putnika.

Ovome svjedoče brojke koje nam je predstavio Sarajevski aerodrom, a koje pokazuju da su nadmašili uspjeh iz predpandemijskog perioda.

Aerodrom glavnog grada je ostvario značajan oporavak u poslovanju, evidentan kroz vraćanje dugovanja radnicima i isplatu jednokratne pomoći u 2022. godini, rezultirajući dobitkom od 18,6 mil KM.

Također, prema statistici Međunarodnog vijeća aerodroma ACI EUROPE za 2022. godinu, Aerodrom Sarajevo se svrstao u Top 5 aerodroma u grupi sa do pet miliona putnika, s rastom od 20,4% u odnosu na isti period 2019. godine, što ukazuje na nadmašivanje predpandemijskih performansi, navode iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Problemi sa Jordan Aviation

Aerodrom Sarajevo je potpisao ugovor s aviokompanijom Jordan Aviation za prihvat i otpremu redovnih i čarter letova, ali nisu uspjeli finalizirati ugovor za bazu zbog tehničkih i administrativnih prepreka.

Jordan Aviation je počela sa čarter letovima i nastavit će ih iz Ammana za Sarajevo do kraja godine.

Međutim, planovi za povezivanje Sarajeva s više evropskih destinacija i povećanje frekvencija nisu ostvareni zbog tehničkih i administrativnih problema.

Aerodrom intenzivno pregovara s raznim aviokompanijama, uključujući Jordan Aviation, kako bi proširio mrežu destinacija iz i za Sarajevo i pozitivno uticao na promet. Također, navode da imaju podršku Vlade Kantona Sarajevo u subvencioniranju aviokompanija.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.