NavMenu

Počeo redovni godišnji remont sistema HE na Trebišnjici, trajaće dva mjeseca

Izvor: eKapija Srijeda, 06.09.2023. 08:02
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Redovni godišnji remont sistema Hidroelektrana na Trebišnjici počeo je juče prema usaglašenom planu remontnih radova i trajaće do 2. novembra, objavljeno je na sajtu ovog preduzeća.

Rukovodilac Hidroelektrane Trebinje jedan Nikola Tubić istakao je da je s ciljem što efikasnijeg sprovođenja remonta i što kraćeg zastoja agregata usaglašen plan remonta u nekoliko termina.

- Beznaponsko stanje je planirano da se odradi do 13. septembra, a za to vrijeme elektrana je u potpunosti neraspoloživa, odnosno svi agregati su van mreže 10 dana, i taj period se koristi za njihovu detaljnu reviziju - rekao je Tubić.

On je naveo da će se remont agregata jedan raditi do 23. septembra, agregata tri od 24. septembra do 3. oktobra, a agregata dva od 4. oktobra do 2. novembra.

Tubić je dodao da će se na agregatima jedan i dva servisirati servo-motori ulaznih građevina i da je posao povjeren firmi Turbing iz Zagreba, dok će na agregatu dva biti zamijenjen sistem pobude generatora, što će uraditi zagrebačka firma Advensis.

U vrijeme remonta radiće se i brojna ispitivanja sigurnosnih ventila na posudama pod pritiskom, ispitivanje generatorskih, transformatorskih i dalekovodnih zaštita, ispitivanje protivpožarne zaštite generatora, ispitivanje vatrodojavnog sistema, ispitivanje strujnih i naponskih transformatora.

- Redovni godišnji remont je preventivno održavanje gdje se otklanjaju nepravilnosti i smetnje koje su primijećene u prethodnom periodu. S ponosom ističem da će gotovo cjelokupan posao oko remonta obaviti naši zaposleni - istakao je Tubić.

Remont na Hidroelektrani Trebinje dva trajaće do 18. septembra, a na Hidroelektrani Dubrovnik do 14. oktobra tekuće godine.

Šef Službe za planiranje i upravljanje proizvodnjom Branislav Grubač rekao je da su u Hidroelektrani Dubrovnik remontne aktivnosti počele u nedelju u 20.00 časova kada su oba agregata izašla iz pogona, te da su od 22.00 časa do ponoći vršena mjerenja gubitaka vode u dovodnom tunelu.

Pražnjenje dovodnog tunela počelo je u ponoć 3. septembra radom agregata G1 prema usaglašenom programu pražnjenja, a bezvodno stanje tunela trajaće od 4. do 13. septembra i u tom periodu ni Herceg Novi neće imati standardno snabdijevanje vodom.

Remont agregata G1 trajaće do 26. septembra, a agregata G2 do 14. oktobra.

U saopštenju se navodi da se svi radovi na remontu postrojenja i agregata mogu podijeliti u tri grupe, i to radovi za elektro dio, za automatiku, mjerenja i zaštite, te za mašinski dio.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.