NavMenu

Jokić Invest iz Zvornika želi da eksploatiše krečnjak na ležištu Gradac - Raspisan poziv za izbor koncesionara investicije teške oko 500.000 KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.08.2023. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju karbonatne sirovine, krečnjaka na lokalitetu Gradac, grad Zvornik i opština Bratunac.

Pokretanje postupka dodjele koncesije iniciralo je privredno društvo Jokić Invest iz Zvornika, a podnosiocu inicijative dodjeljuje se bonus za ponuđeno rješenje (tehnički i ekonomsko – finansijski aspekt) koji iznosi 10% od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda, pojašnjeno je u pozivu.

Predmet koncesije je eksploatacija karbonatne sirovine, krečnjaka na lokalitetu Gradac, koji se svojim sjevernim dijelom prostire preko teritorije grada Zvornik, dok svojim jugozapadnim i južnim dijelom zahtvata teritoriju opštine Bratunac.

Projekat podrazumijeva eksploataciju krečnjaka površinskom metodom otkopavanja, na način kojim se obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne sirovine, bezbijednost ljudi objekata i imovine, a u skladu sa odobrenom tehničkom dokumentacijom, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 500.000 KM.

Ležište karbonatne sirovine – krečnjka Gradac prema Elaboratu o rezervama raspolaže sa oko 14,6 miliona tona bilansnih rezervi A, B i C1 kategorije.

U pozivu se ističe da je ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi Studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine, izrađenu od strane privrednog društva ili drugog pravnog lica koje ispunjava uslove za izradu tehničke dokumentacije u oblasti rudarstva.

Koncesija se dodjeljuje na period do 30 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji.

Minimalni iznos jednokratne koncesiona naknada i koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije sastoji se od:


  • koncesione naknade za ustupljeno pravo u iznosu od 25.000 KM i
  • koncesione naknada za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,45 KM/t.

Rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na eksploatacionom polju, pristupnih puteva do eksploatacionog polja je obaveza koncesionara. Pravo korišćenja zemljišta u vlasništvu Republike Srpske detaljnije će se regulisati ugovorom o koncesiji.

Rok za prijave na raspisani poziv je 24. septembar 2023. godine.

Podsjećamo da je u maju ove godine preduzeće Jokić Invest dobilo odobrenje od gradske skupštine Zvornika za dodjelu koncesije na ovom ležištu.

S.T.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.