NavMenu

U prvih pola godine EPBiH poslovala u minusu, HZHB u plusu - ERS još nije objavila svoje rezultate

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 22.08.2023. 09:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Blickpixel)Ilustracija
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) objavile su rezultate poslovanja za prvu polovinu ove godine prema kojima je prva zabilježila gubitak, a druga dobit.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne su u vlasništvu Vlade Federacije BiH. U BiH posluje još jedna elektroprivreda – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) koja još nije objavila svoje rezultate.

EPBiH je u prvih šest mjeseci 2021. imala prihod od 593 mil KM, a rashode od 618 miliona. U odnosu na isti period prošle godine prihodi su manji 50 miliona, a rashodi 26 miliona.

Krajnji rezultat je bio gubitak od 24,5 miliona, navodi se u izvještaju o poslovanju u prvoj polovini godine EPBiH. Inače, prošle godine je ostarena dobit od 219.000 KM.

U komentatima Uprave EPBiH na ove poslovne rezultate navodi se da je smanjenje prihoda pretežno vezano za pad cijena prodaje električne energije kroz djelatnost trgovine i tržišno snabdijevanje. Realizovane količine za prodaju na tržištu i u okviru vezane trgovine su daleko ispod planiranih, navela je Uprava EPBiH.

Na drugoj strani, Elektroprivreda HZHB u prvoj polovini godine imala je prihode od 247 miliona, a rashode od 194 miliona. Prihodi su povećani 39 miliona, a rashodi 106 miliona u odnosu na 2022.

Stoga je ostvarena dobit sa prošlogodišnjih 19,7 miliona povećana na 53,6 miliona, navodi se u izvještaju o poslovanju EPHZHB.

EPBiH: Čuvamo električnu energiju za vrijeme kada cijena bude veća

EPBiH je saopštila da je poređenje rezultata ove dvije kompanije skoro pa nemoguće jer poslovna filozofija nije ista.


- Mi 80 posto energije proizvodimo iz uglja i možemo da upravljamo proizvodnjom i zalihama energije (akumulacijama vode i depoima uglja), a oni 100 posto energije proizvode iz vode i vrlo teško upravljaju i proizvodnjom a posebno zalihama (akumulacijama) - dodali su ovoj kompaniji.

Dok je, kako objašnjavaju, EPHZHB morala da proizvodi i prodaje energiju, i to po niskim tržišnim cijenama, EPBiH je proizvodila i čuvala depoe uglja i akumulacije, pa su sada oni pune, piše Vladimir Spasić za BGEN.

Plan je da se te zalihe pretvore u oko 650 GWh u četvrtom kvartalu i da se prodaju kada su cijene znatno veće, naveli su u EPBiH, i dodaju da je u prethodnom periodu cijena bila niska, u prosjeku 82 evra po MWh.

Ova kompanija ističe da je trenutna cijena 140 evra i očekuju da će poslovni rezultat na kraju godine biti rekordan i veći od 100 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.