NavMenu

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH tužila Međunarodni aerodrom Tuzla

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.08.2023. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radojko Vratonjić)Ilustracija
Kako bi spasili sudbinu Međunarodnog aerodroma Tuzla, Uprava vodi pregovore s kompanijama koje bi mogle zamijetiti WizzAir koji je u julu najavio zatvaranje baze. WizzAir se povlači s Međunarodnog aerodroma u Tuzli u vrijeme kada ovaj aerodrom obara sve rekorde po broju prevezenih putnika.

Iz Wizz Air-a su kao obrazloženje naveli da letove ukidaju zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji. Podsjetimo, aerodrom Tuzla je u julu ostvario 69.378 putnika (poređenja radi, bilo je 50.044 putnika u julu prošle godine).

Rezultat je rekordan broj putnika u istoriji Tuzle. Ovo je 2,3% više putnika u odnosu na isti mjesec 2019. godine (67.809). Aerodrom je ostvario 440 operacija (393 u VII/2022) i nije imao carga (1,2 tonu u VII/2022). Ukupno je Tuzla do sada u 2023. ostvarila 430.135 putnika i 1,2 tone carga. Ranije je aviokompanija Ryanair obustavila letove iz Tuzle, a razlog leži u plaćanju sporne takse u iznosu od tri konvertibilne marke po putniku koju Ryanair treba uplaćivati Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla kažu da ih je Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) tužila je nisu slali mjesečne izvještaje o broju putnika koji su osnov za naplatu.

- Provođenjem državnih propisa plaćamo skupu cijenu. Molio bi za razumijavanje jer je to destimulativno – kaže za AJB Dževad Halilčević, direktor Aerodroma Tuzla. Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kaže da je Vlada TK spremna da subvencionira avioprevoznike kako bi ih zadržali u Tuzli ali očekuje da Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) ukine takse.

- Tamo se akumuliraju određena sredstva koja su zaista velika. I s druge strane imamo situaciju da aviokompanije odlaze sa naših aerodrom zbog naplate te takse – kazao je Halilagić.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) dobila je inicijativu tri aerodroma u vezi sa rješavanjem pitanja naknade koja se naplaćuje na osnovu Odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplova po prevezenom putniku i toni prevezenog tereta u odlasku sa aerodroma u BiH, prenosi Tuzlanski.

Inicijativu su uputila tri bh. aerodroma – Tuzla, Banja Luka i Mostar, sa zahtjevom da se izvan snage stavi odluka o naplaćivanju naknade od tri KM po odlazećem putniku i 40 KM po toni prevezene prtljage. BHDCA je spremna na razgovore i spremna je da sasluša sve inicijative, i one su uvijek dobrodošle. Međutim, za BHDCA nije prihvatljivo potpuno ukidanje te naknade, saopćeno je ranije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.