NavMenu

Sve zbog takse - Banjalučki aerodrom u opasnosti od novih gubitaka letova

Izvor: eKapija Srijeda, 12.07.2023. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: Senka Trivić)
Aerodrom Banjaluka ima tužbu od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) jer nije dostavio podatke o broju putnika zbog čega BHDCA nije mogao da naplati 1,50 EUR takse prema prevoznicima.

Kako piše navodi regionalni avio-portal Zamaaero, Banjaluka smatra da nije u redu da BHDCA prebacuje ovu obvezu na aerodrome, pošto je to njihova taksa i mogli su je naplaćivati direktno od aviokompanija.

Čak BHDCA ima modalitete da ospori aviokompanijama pravo slijetanja u BiH ako ne plate ovu taksu dočim ih može i ucijeniti, što aerodromi nemaju.

- Banjaluka je trenutno u sudskom sporu koji će BHDCA vrlo vjerovatno dobiti i nisu sigurni ko će platiti ovaj značajan iznos novaca. Banjaluka tih novaca nema - navodi analitičar ovog portala Alen Šćuric.

Zato je aerodrom obavijestio prijevoznike da je vrlo realno da će morati platiti ovaj iznos. A to može samo značiti reakciju LCC, smanjenje linija ili čak odlazak prijevoznika iz BiH. To nikako ne može biti dobro, piše Zamaaero.

Natalija Trivić, direktorica aerodroma Banjaluka pokrenula je inicijativu da ova taksa od 1,50 ostavi za legacy prijevoznike, no da se za LCC (niskotarifne kompanije) smanji na 0,50 EUR, što smatra da bi LCC prihvatili.

Kako god vidimo da je Ryanair otišao iz Tuzle upravo radi tih 1,50 EUR, a da su radi istog iznosa Ryanair i Wizz Air ozbiljno smanjili broj letova iz Podgorice.

Zbog toga je inicijativa Banjaluke i te kako realna i BHDCA bi ju trebala prihvatiti. Valjda ni njima nije u interesu da se LCC povuku, pa da ne naplate ni jednog centa ove takse, zaključuje Zamaaero.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.