NavMenu

Korak bliže višemilionskoj investiciji preduzeća B&B sunce vjetar u Bileći - Na javnom uvidu zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju solarne elektrane Planik

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.06.2023. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Bru-nO)Ilustracija
Preduzeće B&B sunce vjetar poslovna jedinica u Bileći podnijela je zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju solarne elektrane Planik (SE Planik) u ovoj opštini.

Pomenuti dokument je izradio Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine RS stavilo na javni uvid.

Mikrolokacija Planik se nalazi na jugoistoku RS i pripada opštini Bileća. Parcela je nepravilnog oblika, ukupne površine cca 118 hektara. Do predmetnih lokacija se dolazi sa magistralnog puta prvog reda koji povezuje Bileću sa Gackom. Nekih 20 km sjeverno od Bileće skreće se na lokalni makadamski (livadski) put koji vodi do lokacije buduće SE Planik

Solarna elektrana je ukupne instalisane snage 80 MW (AC strana) i procijenjene godišnje proizvodnje od 106 GWh.

- Samo postrojenje solarne elektrane će biti pozicionirano na južnim obroncima brda Velikog i Malog Planika. U svrhu realizacije projekta biće potrebno pripremiti teren za montažu opreme. To prije svega znači uklanjanje postojeće uglavnom sitnei nešto šumske vegetacije, ravnanje terena i izgradnju servisnih puteva kroz takav teren.
Zemljište na kojem se planira izgradnja solarne elektrane je neizgrađeno- ističe se u podnijetom zahtjevu.

Predmetni zahvat izgradnje fotonaponske elektrane obuhvata postavljanje solarnih panela, izgradnju interne trafostanice, kablovskih vodova i servisnih puteva te postavljanje zaštitne ograde.


Makrolokacija SE Planik (Foto: Printscreen/Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš/Institut za građevinarstvo IG Banjaluka)Makrolokacija SE Planik
Projekcija površina za predmetnu SE je sljedeća:
  • - SE na lokaciji Mali Planik, ukupne snage 44 MWp, rasploživa površina cca. 53,7 ha, za solarnu elektranu potrebno cca 45 ha,
  • - SE na lokaciji Veliki Planik, ukupne snage 36 MWp, rasploživa površina cca 57 ha, za solarnu elektranu potrebno cca. 40,5 ha

- Govoreći o značaju projekta za lokalnu zajednicu bitno je istaći da će ovaj projekat zasigurno doprinjeti razvoju iste, kako opštine Bileća tako i lokalne zajednice koja se sastoji od nekoliko sela i zaselaka sa nekoliko stotina stanovnika. Jedan broj lokalnog stanovništva će biti angažovan tokom pripreme i same realizacije odnosno izgradnje projekta, dok će nekoliko stanovnika naći stalan posao u periodu pogona i održavanja SE Planik - navodi se u dokumentaciji.

Za izgradnju solarne elektrane Planik odabrani su fotonaponski moduli proizvođača Trinasolar TSM-DEG21C-20-665 Wp Vertex. Fotonaponski sistem se sastoji od 144.360 monokristalnih solarnih panela snage 665 Wp.

Za izgradnju solarne elektrane Planik odabrani su pretvarači proizvođača Sungrow SG 4400UD-MV-20. Solarna elektrana bi na osnovu odabranog kapaciteta od 80 MW na AC strani sadržala 19 centralnih invertera od po 4.4 MVA, koji zbog gubitaka do prenone mreže neće dati preko 80 MW.

Raspored i broj panela, inevertera i pratećih objekata biće precizirani u daljoj tehničkoj dokumentaciji kao što je Glavni projekat.

Podsjećamo da su krajem 2022. popisani ugovori o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane Planik i vjetroelektrane Planik na području opštine Bileća.
Solarna elektrana će biti izgrađena u naredne dvije godine. Кoncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100 КM, saopšteno je.

Instalisana snaga buduće vjetroelektrane će biti 39,6 MW, procjenjena godišnja proizvodnja 93,20 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije i po godine. Кoncesija je dodijeljena na period od 27 i po godina, a procjenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 101.527.135 КM.

S.T.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.