NavMenu

Uskoro studija izvodljivosti za gasifikaciju istočnog dijela RS, vrijednost investicije oko 70 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 08.03.2023. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
​Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić sastao se u utorak u Istočnom Sarajevu sa direktorom preduzeća Sarajevo-gas Nedeljkom Elekom.

Razgovarano je o izgradnji gasne infrastrukture u području koje pokriva ovo preduzeće, odnosno u istočnom dijelu Republike Srpske.

Elek je informisao ministra Đokića o trenutnom statusu projekta gasifikacije i projekcijama razvoja gasne mreže u ovom području. Prema njegovim riječima, projekat ide planiranom dinamikom te se očekuje da će za oko 10 dana biti završena izrada studije izvodljivosti za njegovu realizaciju.

Ovim projektom gasifikacije su obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica (Igrišta), Milići, Han Pijesak, Pale (Jahorina), Trnovo te bi se radilo i proširenje gasne mreže na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Vrijednost investicije je oko 70 mil KM.

Učesnici sastanka su se složili da je gasifikacija gradova važan projekat i da je prelazak na ovaj energent budućnost Republike Srpske, jer može imati višestruku namjenu.

Konstatovano je da investicijama treba osnažiti ovaj sektor, što bi dugoročno donijelo brojne koristi građanima i privredi, a da je Sarajevo-gas preduzeće od strateškog značaja koje će biti nosilac tih aktivnosti u ovom dijelu Republike Srpske.


Ministar Đokić je istakao da je Vlada Republike Srpske opredjeljena da ulaže u sve dijelove Republike Srpske i da će podržati njen ravnomjeran razvoj, koji je veoma značajan sa stanovišta opšteg ekonomskog rasta.

Dogovoreno je da ministar Đokić uskoro ponovo posjeti ovo preduzeće, kada će mu zvanično biti predstavljena pomenuta studija izvodljivosti projekta.

Podsjećamo da je preduzeće Sarajevo-gas od početka ove godine u većinskom vlasništvu Republike Srpske.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.