NavMenu

Lorkovski: Datum gašenja Termoelektrane zavisi od Crne Gore

Izvor: Dan Petak, 17.02.2023. 07:13
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Evropska energetska zajednica (EEZ) ne uslovljava i ne vrši pritisak na Crnu Goru da donese odluku o gašenju Termoelektrane (TE) Pljevlja, već je podsjeća na obaveze koje je sama prihvatila i potpisala, poručio je direktor sekretarijata ove zajednice Artur Lorkovski.

Lorkovski je na sastanku sa članovima Odbora za ekonomiju poručio poslanicima da se Crna Gora obavezala brojnim sporazumima da će raditi na smanjenju emisije ugljen-dioksida, te da niko ne očekuje da se tako važna odluka donese ad hok.

- Niko ne očekuje da takvu odluku donesete sjutra, samo je pitanje kakav je vaš plan. U nekim zemljama EU se povećala proizvodnja ugljenika, kao u mojoj Poljskoj, ali za to postoje dažbine koje se moraju plaćati zbog zagađivanja, što nije slučaj i sa Pljevljima. Crna Gora mora svoje zakonodavstvo uskladiti sa evropskim i do juna donijeti Nacionalni energetski i klimatski plan u kom će stojati kada i kako će se TE isključiti - kazao je Lorkovski odgovarajući na pitanja poslanika koji su tražili objašnjenje zašto u Njemačkoj može da radi 19 termoelektrana, a jedina crnogorska predstavlja problem.

On je kazao i da se mora ubrzati rekonstrukcija pljevaljske termoelektrane, ali i raditi na unapređenju proizvodnje električne energije u uslovima krize iz obnovljivih izvora.

- Naročito se mora voditi računa da u uslovima krize pripremite strategiju zaštete najugroženijih kategorija društva, jer eventualno povećanje cijene struje ne bi pogodilo sve djelove društva - naveo je Lorkovski.

Lorkovski je istakao da kada je riječ o unapređenju energestkih kapaciteta, treba napraviti odgovarajuću procjenu za HE Komarnica, dok za HE Buk Bijela ni BiH ni Crna Gora nisu dostavile rezultate rada ekspertske grupe, te da je EEZ spremna da pomogne.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.