NavMenu

U Foči otvorena kancelarija kineske kompanije - Tri hidrocentrale na Bistrici donijeće prihode od 50 mil EUR godišnje

Izvor: RTRS Srijeda, 03.08.2022. 12:43
Komentari
Podeli
Foča (Foto: opstinafoca.rs.ba)Foča
U Foči je danas svečano otvorena kancelarija Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering (China National Aero-Technology International Engineering Corporation - AVIC ) koja je angažovana na izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kao generalni izvođač.

Kancelariju su otvorili ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović i predstavnik kineske kompanije Vej Ping.

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica sastojaće se od tri stepenasto raspoređene elektrane.

Hidroelektrane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 mil EUR, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i Elektroprivreda Republike Srpske.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine.

Tri elektrane na Bistrici donosiće 50 mil EUR godišnje

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, prema sadašnjim cijenama struje, prihodovaće godišnje 50 mil EUR, rečeno je danas u Foči gdje je kancelariju otvorila Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering koja će graditi elektrane, prenio je RTRS.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović naveo je da je ukupna instalisana snaga ovog sistema 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.


Petrović je istakao da je u vrijeme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo predviđeno da tri elektrane na rijeci Bistrici godišnje donose 7 mil EUR prihoda, ali da će sa trenutnim cijenama prihod biti 50 mil EUR.

- Ako je prije njena isplativost bila 16 godina, sada se njena isplativost svela na četiri godine - istakao je Petrović.

Pripremne radove na Bistrici obišao je i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da već urađeno 10 kilometara pristupnih puteva.

- Vrijednost projekta je 103 mil EUR i plan nam je da se uz izgradnju ovog objekta pokrenu aktivnosti na uređenju vodotoka rijeke Bistrice u naselju Miljevina i eliminiše trajno rizik od poplava - rekao je Đokić.Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.