NavMenu

"Deutsche Bahn" traži odštetu od 2,5 mlrd USD zbog namještanja cijena

Izvor: eKapija Utorak, 02.12.2014. 14:09
Komentari
Podeli

(Foto: dbschenker.com)
"Deutsche Bahn" (DB) AG, njemačka željeznička kompanija, je najavila da će njena podružnica koja posluje u oblasti logistike, "Schenker AG", tražiti odštetu u iznosu od 2,5 mlrd USD — oko 370 mil u SAD-u i 2,19 mlrd u Njemačkoj uključujući i kamatu — od avio kargo prevoznika koji su proglašeni krivim od strane američkog Odjeljenja za pravdu, Evropske komisije i ostalih međunarodnih vlasti za vođenje kartela globalnog formiranja cijena. Iznos odštete u SAD-u bi mogao da se uveća na procijenjenih 1 milijardu dolara ukoliko sud proglasi trostruku štetu u ovom slučaju, navela je "Deutsche Bahn" u svom saopštenju.

"Schenker AG" je najnoviji međunarodni teretni prevoznik koji vodi civilni spor kako bi nadoknadio značajnu štetu nanijetu od strane avio kargo prevoznika koji su se udružili kako bi postavili dodatne namete na gorivo i usluge obezbjeđenja od 1999. do 2006. godine. U avgustu je "Schenker" podnio tužbu protiv kompanija "Air France", KLM, "Martinair", "Cargolux", "Qantas", SAS i "All Nippon Airways". U tužbi se navodi da su, u koordinisanom formiranju dodatnih nameta za pošiljke u, iz i na teritoriji SAD-a, avio prevoznici narušili zakone koji se odnose na antitrustovsku politiku. Svi optuženi navedeni u tužbi koju je "Schenker AG" podnio proglašeni su krivim u postupku od strane Odjeljenja za pravdu.


U njemačkoj parnici, podnijetoj u decembru 2013. godine u Kelnu, navodi se da su optužene "Deutsche Lufthansa", "British Airways", "Singapore Airlines", "Swiss Airlines", "Cargolux", SAS, "Air Canada", "Cathay Pacific", "Japan Airlines", LAN Airlines i "Qantas" bile uključene u istu zavjeru koja utiče na teretne pošiljke u avio saobraćaju širom svijeta.

"Schenker AG" se dogovorio oko poravnanja sa nekim prevoznicima, ali su izostali dogovori oko poravnanja sa navedenim optuženima u vezi sa kolektivnom tužbom.

Informacije o ovoj parnici su dostupne na www.aircargocartelclaims.com.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.